Ψυχολογία

Οι πανελλήνιες!

Οι πανελλήνιες είναι μία απο τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι. Και εμείς οι ενήλικοι τις θυμόμαστε ως μια εμπειρία καθόλου ευχάριστη, ως μια δοκιμασία που απευχόμαστε να ξαναζήσουμε, ως μια πηγή άγχους που διαρκεί μια ολόκληρη σχολική χρονιά και κορυφώνεται τις ημέρες των εξετάσεων.

Όμως σίγουρα δεν κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας, η ζωή τους, η αξία τους ή η απαξία τους απο την είσοδό τους ή μη στο πανεπιστήμιο.

Είναι μια κρίσιμη μάχη, ο πρώτος αγώνας αξιολόγησης που δίνουν, αλλά όχι ο πιο σημαντικός ούτε ο τελευταίος που θα κληθούν να δώσουν σε διάφορες περιόδους της ζωής τους.
Και εμείς οι γονείς – έστω και άθελά μας- μεταφέρουμε τις δικές μας προσδοκίες στο παιδί μας και το επιφορτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο άγχος και συναισθηματικό βάρος.
Πώς θα κυλήσει αυτό το τελευταίο διάστημα πριν τις εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και πιο εποικοδομητικά;
Απλά με το να είμαστε δίπλα τους, χωρίς να τα πνίγουμε με την παρουσία μας. Να τα ενθαρρύνουμε και να τα εμψυχώνουμε όταν οι δυνάμεις τους τα εγκαταλείπουν.

Ένα «πιστεύω σε σένα» βοηθάει πολύ περισσότερο απο το «πάλι δε διαβάζεις» ..Να τους εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες συνθήκες για διάβασμα χωρίς αντιπερισπασμούς από εξωτερικούς θορύβους και χωρίς οικογενειακές εντάσεις.

Είναι η περίοδος που εμείς οι μεγάλοι θα πρεπει να κατεβάσουμε τον τόνο της φωνής μας και να επιτρέψουμε σε εκείνα να εξωτερικεύσουν τα νεύρα τους, το θυμό τους ή ακόμα και την απογοήτευσή τους. Είναι αναμενόμενο και κατανοητό το ξέσπασμά τους…ειδικά φέτος που τα παιδιά βίωσαν την καραντίνα και η ψυχολογία τους κλονίστηκε ακόμα περισσότερο.

Ας συνειδητοποιήσουμε πως είναι δική τους η ζωή, δικός τους ο αγώνας, δική τους η προσπάθεια. Θέλουμε τη δικαίωση για τις θυσίες τους, για το διάβασμα, για τα ξενύχτια τους .Όμως αν τυχόν δεν τα καταφέρουν, δεν είναι το τέλος του κόσμου! Ας τους περάσουμε το μήνυμα πως η αγάπη μας προς εκείνα είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.


Δεν εξαρτάται απο μια θέση στο πανεπιστήμιο, δε θα τα αγαπάμε λιγότερο αν «
αποτύχουν». Οφείλουμε να σεβαστούμε την οποιαδήποτε απόφασή τους είτε θελήσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για άλλη μια φορά, είτε αν ακολουθήσουν διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο.

Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και ευτυχισμένα και αυτό είναι πιο σημαντικό απο μια οποιαδήποτε ακαδημαϊκή καριέρα . 

Η ζωή ειναι μπροστά σας ,δεν ξεκινά ούτε τελειώνει με τις πανελλήνιες! Τώρα, δειλά δειλα ανοίγετε τα φτερά σας προς το όνειρο .Μεθοδικό διάβασμα, συχνές επαναλήψεις ,σωστή διατροφή, ξεκούραση και όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος ειναι τα μυστικά για το κλειδί της επιτυχίας σας και την αρχή της φοιτητικής σας ζωής .

Και αν ακόμα κάτι δε πάει καλά και αν δε περάσατε στη σχολή που επιθυμείτε ,μην το βάλετε κάτω! Παλέψτε το πάλι, μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας ή αλλάξτε ρότα στα επαγγελματικά σας σχέδια. Ίσως σας βγει σε καλό …ποιος ξέρει…ίσως σας ανοίξει νέους ορίζοντες !
Σας αξίζουν συγχαρητήρια για όλη σας την προσπάθεια. Καλή επιτυχία στους στόχους που εσείς θέσατε για τον εαυτό σας, καλή επιτυχία σε κάθε σκοπό της ζωής σας !

Είμαστε πάντα δίπλα σας !

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *