Ψυχολογία

Μάνα, μανούλα, μητέρα, μαμά!

Μάνα, μανούλα, μητέρα, μαμά!
Γλυκιά αγαπημένη Παναγιά! Λέξη τρυφερή σαν χάδι, αισθήματα που δεν περιγράφονται, μόνο εκφράζονται με εκδηλώσεις αγάπης και αφοσίωσης απέναντι σε εκείνη που μας έφερε στη ζωή. Για την άνευ όρων αγάπη της, πάνω από τον ίδιο της τον εαυτό, για την αστείρευτη υπομονή της, για την παρηγοριά και την απίστευτη ικανότητά της να διώχνει το δάκρυ, τον πόνο,απλά και μόνο προσφέροντας απλόχερα την αγκαλιά της και λέγοντας λέξεις βάλσαμο στην ψυχή του παιδιού.


Ο δια βίου ρόλος της μητέρας, είναι ο πιο σημαντικός, δοτικός, αναντικατάστατος ρόλος μας.

Τα παιδιά μας είναι η συνέχειά μας, η λαχτάρα μας, το νόημα της ζωής μας, ένα θαύμα που μεγαλώνει και εξελίσσεται συνέχεια.

Σπλάχνο από τα σπλάχνα μας, ανάσα απο την ανάσα μας, ζωή από τη ζωή μας. Στα δικά τους μάτια καθρεφτίζεται όλη μας η ύπαρξη, όλη η πεμπτουσία της ζωής μας.

Και εμείς είμαστε πάντα εκεί, παρούσες, να χαιρόμαστε διπλά με τη χαρά τους, να μοιραζόμαστε το δάκρυ τους προσπαθώντας να βγάλουμε τα αγκάθια από το δρόμο τους… Μα πάντα διακριτικά στο πλευρό τους… ακόμα και όταν φύγουν και ανοίξουν τα φτερά τους για να πάρουν τα ηνία της δικής τους ζωής…

Σε εκείνα εναποθέτουμε όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες. Η προσευχή μας κοινή, να είναι πάντα γερά να μεγαλώσουν σε έναν καλύτερο κόσμο και τίποτα ποτέ και κανένας να μη σκιάσει την ευτυχία τους.

Και όταν έρθει η ώρα να φύγουν από κοντά μας ας έχουμε τη δύναμη να τους αφήσουμε το χέρι για να χαράξουν μόνα τους το δικό τους δρόμο με βάση τα θέλω τους και τα θεμέλια που εμείς τους έχουμε δώσει.

Και όσο μακριά μας και αν είναι θα φυλάξουμε για πάντα ως ανεκτίμητο θησαυρό τις στιγμές που ζήσαμε κοντά τους, τις αναμνήσεις μας από τα χρόνια της αθωότητας. Από τα χρόνια που δανειστήκαμε από τη ζωή τους, τότε που τα σφίγγαμε στην αγκαλιά μας και ήμασταν για εκείνα όλος ο κόσμος…Όπως θα είναι, όσο αναπνέουμε, για εμας…όλος ο κόσμος…

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μανούλες είτε είναι κοντά μας είτε μακριά μας. Χρόνια πολλά σε εκείνες που ήταν μητέρα και πατέρας για τα παιδιά τους, σε εκείνες που δοκιμάστηκαν απο τη ζωή, σε εκείνες που ήθελαν, αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν μανούλες.
Και όσοι τις έχουμε ακόμα κοντά μας ας μη ξεχνάμε να δείχνουμε με καθε τρόπο, κάθε στιγμή την αγάπη μας. Όχι μόνο σήμερα που γιορταζουν μα κάθε μέρα!

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
3
Happy
0
In Love
5
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *