ΥΓΕΙΑΨυχολογία

Ας αφήσουμε την υπερανάλυση

Ζούμε με φρενήρεις ρυθμούς .Με καθημερινότητα έντονη – τουλάχιστον πριν την καραντίνα – με συνεχείς υποχρεώσεις επαγγελματικές, οικογενειακές, κοινωνικές. Και κάπου εκεί… ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω, ανάμεσα στην υποχρέωση και την ανάγκη χάνεις το εγώ σου, χάνεις τον εαυτό σου. Και αγωνιάς. Αγχώνεσαι. Φορτώνεσαι με σκέψεις. Πνίγεσαι στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού σου.Και εκεί βυθίζεσαι σε μια δίνη που σε παρασέρνει. Αναμασάς το χθες αγχώνεσαι για το αύριο, δε ζεις το τώρα. Προβληματίζεσαι για συμβάντα που ακόμα δεν έχουν γίνει αλλά θα γίνουν. Και γι αυτό το άτιμο «θα ξεγλιστράει» η ζωή απο τα χέρια σου. Τι θα γίνει στη δουλειά σου τι θα γίνει με τα παιδιά, τι θα γίνει με τη σχέση σου…

Γιατί; Γιατί να το κάνεις αυτό σε σένα; Γιατί να υπεραναλύεις και να εξηγείς τα πάντα στη ζωή σου; Κάνε μια στάση λοιπόν! Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου πως μόνο το παρόν σου ανήκει.

Γιατί να το διαλύεις για ένα αύριο που δεν ξέρεις πότε θα έρθει και όταν έρθει αγνοείς το τι θα σου φέρει;… Αξίζει να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Σου αξίζει να μαυρίζεις την ψυχική σου ηρεμία με υποθέσεις και εικασίες για ό,τι δήθεν προσδοκείς ή απεύχεσαι να (σου ) συμβεί; Φυσικά και όχι!

Απόλαυσε αυτό που έχεις τώρα. Ζήσε το! Άφησέ το να ποτίσει το μεδούλι της ψυχής σου. Είτε σου αρέσει είτε όχι… είναι το δικό σου τώρα και κοίταξε να το χαρείς πριν γίνει ένα σκονισμένο χθες . Στο χέρι σου είναι. Να επικεντρωθείς στο ουσιώδες και να αγνοήσεις τα επουσιώδη. Χωρίς υπερβολικές σκέψεις, χωρίς υπεραναλύσεις απο λόγια που σου είπαν ή πράξεις που σε έθιξαν.

Σκέψου πως έχεις τη δύναμη ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ να δώσεις χρώμα σε ό, τι γκρίζο βιώνεις χωρίς να χαλιέσαι με «αν». Χωρίς να αναμασάς το χθες. Χωρίς να επιτρέπεις στους φόβους σου να στοιχειώνουν το τώρα σου. Το μόνο που θα καταφέρεις αν δεν το κάνεις είναι να νιώθεις μια συνεχή εξάντληση. Μια παραίτηση απο το οτιδήποτε. Και μετά… αν αφεθείς, το δύσβατο μονοπάτι της κατάθλιψης καραδοκεί και θα είναι δυστυχώς μονόδρομος για σένα.

Αντιστάσου λοιπόν!! Βγάλε από την ψυχή σου ό, τι σε βασανίζει! Συζήτησέ ό,τι σε απασχολεί με ανθρώπους που σε αγαπούν, αντιμετώπισέ τα άγχη σου ,νίκησε τους φόβους σου!

Εμπιστεύσου τη φωνή της καρδιάς σου, αγάπησε εσένα, χάρισε στον εαυτό σου στιγμές που του αξίζουν και τον αναζωογονούν.

Και το κυριότερο… χάρισε το πιο όμορφο, το πιο αληθινό σου χαμόγελο στην ίδια τη ζωή! Στο δώρο σου! Στο τώρα σου! Και τότε το αύριο θα είναι το όνειρο που αξίζεις και σε περιμένει να το ζήσεις!!

Μαριάννα Μεταξά

Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός

What is your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ

Η Βιταμίνη D!

Τα τελευταία χρόνια, ο περισσότερος κόσμος έχει έλλειψη βιταμίνης D και δεν ξέρουμε αν αυτό ...