Ψυχολογία

Όταν οι διακοπές βάζουν τέλος στα πρέπει!

Καλοκαίρι! Η αγαπημένη μας εποχή από τα χρόνια της αθωότητας, τότε που μετρούσαμε μέρες για να κλείσουν τα σχολεία! Ήλιος ,θάλασσα, ανεμελιά , ελεύθερος χρόνος ,επαφή με τη φύση, έρωτας , βόλτες με αγαπημένα πρόσωπα…

Η εποχή που σηματοδοτεί τις διακοπές μας ,που τις προσδοκούμε στο γκρίζο του χειμώνα και η αναμονή τους ξεκινά αμέσως μόλις τελειώσουν.


Ειδικά μετά τον εγκλεισμό της καραντίνας τις λαχταράμε και τις έχουμε ανάγκη ακόμα περισσότερο. Για να τονώσουμε την ψυχολογία μας, για να ενισχύσουμε την άμυνά μας ,για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και τις αντοχές μας.

Και όταν η ψυχή μας είναι υγιής, το σώμα δε νοσεί, αντίθετα δημιουργεί ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε κάθε “εισβολέα “.

Οι διακοπές βάζουν τέλος στα πρέπει και στο άγχος της καθημερινότητας και της εργασίας .Είναι η διακοπή απο το πρόγραμμά μας ,από οτιδήποτε συμπιέζει το χρόνο μας, μας αποδυναμώνει ή μας αγχώνει. Πώς όμως θα ωφεληθούμε απο τις πολυπόθητες διακοπές μας;

Στη βαλίτσα και στη σκέψη μας δεν έχουν θέση έγνοιες άγχη και επαγγελματικές υποχρεώσεις . Ούτε μαύρες εικασίες για το αύριο. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, τότε ίσως οι διακοπές μας δεν θα έχουν
το ευεργετικό αποτέλεσμα που αξίζουμε για να αντέξουμε τα βάρη του χειμώνα.

 

Για λίγες μέρες το φείλουμε στον εαυτό μας να αποδράσουμε. Δεν έχει σημασία ο προορισμός, το πόσο μακριά ή κοντά θα πάμε. Ούτε αν θα πάμε σε πολυτελές ξενοδοχείο ή σε ένα απλό κάμπινγκ.

Αρκεί να γεμίσουμε τη μέρα μας μόνο με ο,τι μας ευχαριστεί και μας αναζωογονεί. Ακόμα και αν απολαμβάνουμε τη μοναξιά μας ή την παρέα με τους αγαπημένους μας ή τις ατέλειωτες ώρες αγναντεύοντας τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα…

Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας και τη ζωή μας ,να ξεκαθαρίσουμε και να πετάξουμε ό,τι μας βαραίνει.

 Γιατί στις διακοπές συνειδητοποιούμε πως η αληθινή ευτυχία είναι κοντά στη φύση, μαζί με όσους αγαπάμε και κάνοντας πράξη οτιδήποτε γεμίζει τη ψυχή και το σώμα μας.

Οι διακοπές ειναι διαφορετικές για τον καθένα μας, μα ανάγκη για όλους μας. Ας τις ζήσουμε με όλο μας το είναι, ας χαρούμε την αλμύρα της θάλασσας ,το χάδι του ήλιου, την άμμο στα πόδια μας.

Ας δώσουμε την υπόσχεση στον εαυτό μας πως θα τον αγαπάμε περισσότερο και στους αγαπημένους μας το χρόνο που αξίζουν…

Και όταν γυρίσουμε, αν κρατήσουμε έμπρακτα αυτές τις σκέψεις τότε θα ζούμε σε ένα αειθαλές, ατελείωτο καλοκαίρι .

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
1
Happy
0
In Love
2
Not Sure
1
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *