ΥΓΕΙΑ

Το υπέρτατο δικαίωμα: η υγεία μας!

Παγκόσμια ημέρα υγείας η σημερινή. Μια μέρα που γιορτάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα σε κύμα πανδημίας, που φέρνει πολλαπλές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική μας υγεία.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι : “Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο». Το υπέρτατο δικαίωμά μας! Η υγεία μας!

Μόνο όταν τη χάνουμε την εκτιμούμε περισσότερο. Στη βιάση της ζωής, στον καθημερινό μας αγώνα να τα προλάβουμε όλα και να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερα, λησμονούμε πως μπροστά στην υγεία όλα τα άλλα είναι απλά μηδενικά. Το ζούμε. Το βιώνουμε έμπρακτα εδώ και ένα χρόνο, καθώς στο όνομα της υγείας η ζωή μας έκανε μια μεγάλη παύση.

Και τα “σημαντικά ” για μας έγιναν ασήμαντα μπροστά στην αόρατη απειλή που ανέτρεψε τα πάντα. Ξεχνάμε όμως πως η υγεία έχει αφετηρία την ψυχή μας και κατάληξη στο σώμα. Και όταν η ψυχή δακρύζει το σώμα νοσεί .

Μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας επιλέγοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας την άσκηση, τη μεσογειακή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και μειώνοντας στο ελάχιστο το τσιγάρο, το αλκοόλ την καθιστική ζωή. Και καθώς “το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν” ας μην αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις μας ανάλογα με την ηλικία μας και το φύλο μας! Και το πιο σημαντικό…να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Μακριά από άγχος, από ανέκφραστα συναισθήματα που λιμνάζουν μέσα μας, απο στενοχώριες, από θυμό, από τοξικούς ανθρώπους.

Λέμε ναι στην ηρεμία, στους ανθρώπους που αγαπάμε, στις δραστηριότητες που αναζωογονούν την ψυχή και το μυαλό μας ,στην επαφή με τη φύση. Όλα αυτά μαζί είναι η φαρέτρα μας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας ,αλλά και για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια αν και όποτε χρειαστεί! Για όλους εμάς που παλεύουμε οι ίδιοι ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο για να (επαν)αποκτήσει την υγεία του γνωρίζουμε τίποτα δεν αξίζει όσο η υγεία! Για εμάς η «ζυγαριά» της ζωής έχει διαφορετική ιεράρχηση αξιών, καθώς γνωρίζουμε πως μια στιγμή αρκεί για να ανατραπούν τα πάντα.

Ευχή μας…προσευχή μας… να έρθει η ημέρα που δε θα υπάρχει κανένας πόνος ψυχής ή σώματος και να βγουν νικητές όσοι δίνουν τη προσωπική τους μάχη. Οραματιζόμαστε και αξίζουμε έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Έναν κόσμο με άδεια κρεβάτια στα νοσοκομεία ,έναν κόσμο που οι ασθένειες που μας τρομάζουν σήμερα θα είναι απλά μια πικρή ανάμνηση του αύριο. Για να γιορτάζουμε όλοι υγιείς και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα της ζωή μας !

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
2
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ

Η Βιταμίνη D!

Τα τελευταία χρόνια, ο περισσότερος κόσμος έχει έλλειψη βιταμίνης D και δεν ξέρουμε αν αυτό ...
ΥΓΕΙΑ

Η νέα ινσουλίνη!

Mια νέα έξυπνη γλυκοζο-ευαίσθητη ινσουλίνη προσδοκούμε να ενταχθεί σύντομα στη φαρέτρα των πασχόντων από διαβήτη. ...