FITNESSΓυμναστική

Τα οφέλη της κολύμβησης!

Αν επιθυμούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας, να διατηρήσουμε το βάρος μας στα ιδανικά επίπεδα, να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τις νοητικές μας λειτουργίες αξίζει να εντάξουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας!

Ποια άσκηση όμως μας ταιριάζει; Οι επιλογές είναι πολλές και η απάντηση διαφορετική για τον καθένα μας!

Ας μιλήσουμε για τα οφέλη της κολύμβησης, που θεωρείται ένα απο τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας. Το κολύμπι το έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι και τις διακοπές, όμως είναι μια άσκηση που μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου είτε σε θάλασσα είτε σε πισίνα.

Δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και είναι ιδανικό για κάθε σωματότυπο. Δεν έχει όριο ηλικίας καθώς από μωρά μέχρι ηλικιωμένοι μπορούμε να χαιρόμαστε την επαφή με το υγρό στοιχείο.

Λόγω της έλλειψης βαρύτητας στο νερό, δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις, δεν επιβαρύνονται τα οστά και γι αυτό το λόγο συνιστάται η κολύμβηση στην αποκατάστσση και θεραπεία των μικροτραυματισμών…

Θεωρείται ασφαλής άσκηση που ελαχιστοποιεί τον πόνο και βελτιώνει την αντοχή μας. Επιταχύνει τον μεταβολισμό μας και βοηθάει στην καύση θερμίδων ακόμα και ώρες μετά την προπόνηση. Η κολύμβηση χαλαραρώνει και επιμηκύνει τους μύες, αποτρέποντας το πιάσιμο και χαρίζοντάς μας ευλυγισία…

Καθώς, ενώ κολυμπάμε χρησιμοποιούνται σχεδόν όλοι οι μύες του σώματος, βελτιώνεται ο συντονισμός μας, ο συγχρονισμός των κινήσεων και η στάση του σώματος. Θεωρείται μια απο τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις δυναμώνει τους πνεύμονες και την καρδιά, βελτιώνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, χωρίς να ιδρώνουμε, αλλά αντίθετα απολαμβάνοντας την χαλαρωτική επίδραση του νερού στο σώμα μας.

Βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας -απομακρύνοντας την πιθανότητα της κατάθλιψης- και στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους.

Τίποτα δε συγκρίνεται με την αίσθηση που έχουμε όταν τελειώνουμε την προπόνηση! Νιώθουμε ευεξία αναζωογόνηση και με ένα μαγικό τρόπο η κούραση και η κακή διάθεση εξαφανίζονται για να συνεχίσουμε τη μέρα μας ξεκούραστοι και αισιόδοξοι!

Χρειάζομαστε και άλλους λόγους για να ξεκινήσουμε να κολυμπάμε;
Πριν ξεκινήσουμε όμως συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και ακολουθούμε τις οδηγίες των προπονητών. Δεν αμελούμε την αντιηλιακή μας προστασία και να ενυδατώνουμε σωστά το σώμα μας πριν και μετά την προπόνηση.

Αξίζει να πάρουμε απόφαση να κάνουμε κάθε μέρα κάτι πολυτιμο για εμάς! Αξίζει να μάθουν τα παιδιά μας και εμείς να κολυμπάμε σωστά καθώς, δυστυχώς, η χώρα μας κατέχει την 6η θέση στους θανάτους απο πνιγμό ανάμεσα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Κολυμπάμε με ασφάλεια, κολυμπάμε για τη ζωή μας για την υγεία μας, για τον εαυτό μας!

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:FITNESS