Ψυχολογία

Η μαγεία των Χριστουγέννων!

Χριστούγεννα! Λέξη μαγική, η πολυαναμενόμενη γιορτή μικρών και μεγάλων. Η μαγεία των ημερών μάς συνεπαίρνει μάς ταξιδεύει στις εποχές της αθωότητας, σε Χριστούγεννα που σναπολούμε και θα θέλαμε να ξαναζήσουμε.

Φώτα, λάμψη, γιρλάντες, δώρα, χαρούμενη ατμόσφαιρα συνθέτουν το παζλ των ημερών, μας μεθούν με τη φωτεινότητά τους, τις «ρουφάμε» θέλοντας να τις ζήσουμε πριν ξεθωριάσουν..

Όμως τις γιορτες ο καθένας τις αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Δεν είναι για όλους λαμπερές και χαρούμενες. Υπάρχουν άνθρωποι που τις γιορτές δεν τις περνούν στο σπίτι τους, μα μακριά από τους δικούς τους ή δίνοντας τη προσωπική τους μάχη στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Κάποιοι βιώνουν τη μοναξιά ή την απώλεια που αυτές τις μέρες μεγενθύνεται και τα αρνητικά αισθήματα αμβλύνονται. Φαίνονται παράταιρα, συγκρούονται με τις χαρμόσυνες στιγμές των εορτών.

Μας μελαγχολεί και η ιδανική εικόνα που παρουσιάζεται γύρω μας. Από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι αγαπημένοι, διασκεδάζουν ντυμένοι λαμπερά, περνούν όμορφα, γελούν, απολαμβάνουν τη θαλπωρή του σπιτιού, το ρεβεγιόν και τα γευστικά εδέσματα.

Τι γίνεται όμως αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στη δικη μας πραγματικότητα; Αν αυτό που ζούμε απέχει απο το θεαθήναι που μας βομβαρδίζουν;

Εκεί βυθιζόμαστε ίσως ακόμα περισσότερο σε μια μελαγχολία για τις προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν, για τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Αν δε γεμίσουμε τη ψυχή μας στις γιορτές, η επάνοδος στη ρουτίνα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Και αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε . Να γεμίσουμε τη ψυχή μας, να γεμίσουμε τις στιγμες μας. Και η ψυχή δε γεμίζει με δώρα και ανθρώπους που δεν εκτιμούν την παρουσία μας. Γεμίζει μονο με την αγάπη , την αγάπη που προσφέρουμε απλόχερα, την αγάπη που χαρίζουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα…

Γεμίζει με τους δικούς μας ανθρώπους, με εκείνους που θελουμε να μοιραζόμαστε τις γιορτές και τις καθημερινές μας. Γεμίζει με τη θαλπωρή, την αγκαλιά, την κατανόηση, με τις μικρές στιγμές που όμως σημαίνουν για μας τα πάντα.

Τα Χριστούγεννα ειναι συναίσθημα είναι η γιορτή της αγάπης! Ας τα ζήσουμε, με τον τρόπο που ποθεί η καρδιά μας και ας αφεθούμε να μας συνεπάρει η μαγεία τους θέτοντας μικρούς ρεαλιστικούς στόχους,  εκτιμώντας όσα έχουμε και όχι μιζεριάζοντας για όσα δε μπορουμε να έχουμε.

Ας μας οδηγήσει το φωτεινό αστέρι στο δρόμο που ποθεί η καρδιά μας ! Και αυτά τα Χριστούγεννα ας ανταλλάξουμε αγκαλιές φιλιά γέλια και αγάπη! Αυτά τα μικρά που έχουμε μεγάλη ανάγκη να νιώσουμε. Ας επιλέξουμε εμείς τον τρόπο που θέλουμε να γιορτάσουμε για να είμαστε καλά, για να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που θα θέλαμε να ξαναζήσουμε!

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *