Ψυχολογία

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Γιορτή του έρωτα σήμερα! Γιορτάζουμε τον έρωτα που παραλύει τις αισθήσεις μας, διεγείρει το μυαλό μας, ξεδιψά το σώμα μας. Ο έρωτας ο ολοκληρωτικός, ο καθολικός, πέρα απο τη λογική, καθώς έρωτας και λογική είναι σε διαρκή σύγκρουση.

Φωτιά που μπορεί να μας κάψει είτε να μας ζεστάνει. Ακροβατούμε στο ιδεατό σύννεφό του, στην παραίσθησή του και λαχταράμε με όλο μας το είναι να το ζήσουμε όσο κρατήσει. Στο έπακρο. Με τρέλα. Με πάθος. Με ένταση.

Μας τυφλώνει, τα θεωρούμε όλα τέλεια, ιδανικά. Μια ακαταμάχητη έλξη να είμαστε μαζί με το ταίρι μας, μια διαρκής υπέρβαση του χώρου και του χρόνου.

Ρισκάρουμε, αφηνόμαστε, παραδινόμαστε αμαχητί στα βέλη του έρωτα. Μέχρι να ξεφουσκώσει και να γίνει γλυκόπικρη ανάμνηση. Γιατί δε κρατά για πάντα και αυτή είναι η ομορφιά του. Δε φθείρεται, δε γερνάει, μοναχά μετατρέπεται σε μια άλλη μορφή. Σε αγάπη. Την αληθινή, άφθαρτη αγάπη.

Τότε ο σύντροφός μας ξεδιπλώνεται μπροστά μας, στην αληθινή του υπόσταση, τον αποδεχόμαστε και τον λατρεύουμε για όλα όσα ειναι. Λατρεύουμε κάθε του αδυναμία, σεβόμαστε τη μοναδικότητά του, χωρίς παρεμβάσεις και προσπάθειες αλλαγής. Και ο έρωτας μπορεί να μη καταφέρει να γίνει αγάπη, όμως το σύντομο πέρασμά του μας σημαδεύει εφ όρου ζωής.

Και οι έρωτες που δε γεννήθηκαν ποτέ; Είναι πάντοτε στην καρδιά μας απωθημένο, ένα μαράζι που τρώει την ψυχή μας. Το σχεδόν δε ταιριάζει στον έρωτα. Ούτε ο συμβιβασμός. Προτιμά να μη γεννηθεί, παρά να ζει μέσα στη χλιαρότητα και το δήθεν.

Και αν αξίζει να τον ζήσουμε; Ναι! Ας τολμήσουμε να ζήσουμε τον έρωτα που ονειρευόμαστε τον κεραυνοβόλο, τον καθηλωτικό και ας ευχηθούμε να είναι και αμοιβαίος.

Άλλωστε πώς θα ήταν η αγάπη χωρίς έρωτα; Πώς μπορούμε να αντέξουμε τη ρουτίνα και το συμβιβασμό όταν έχουμε ζήσει έστω και παροδικά το μεθύσι ενός θυελλώδους έρωτα; 

Έρωτας και ζωή λέξεις συνώνυμες, καθώς ο έρωτας μας δίνει ζωή. Μπορούμε να είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή, με τη δουλειά μας, με τον εαυτό μας. Μα την ερωτικότητα θα τη διοχετεύσουμε μόνο σε ένα άτομο, σε αυτό που θα ξεκλειδώσει τη ψυχή μας και θα μας απελευθερώσει.

Ας είμαστε ερωτικοί και ερωτεύσιμοι. Έρωτας είναι η στάση ζωής μας, οι αποφάσεις μας οι επιλογές μας τα όρια που βάζουμε και ξεπερνάμε καθημερινά. Μόνο η λάμψη ταιριάζει στον έρωτα, όχι η σκοτεινιά.

Και ερωτεύσιμοι γινόμαστε όταν πρώτιστα εμείς εκπέμπουμε φως και αγάπη προς στους άλλους, όταν έχουμε αυτοπεποίθηση προσωπικότητα και αστείρευτη δίψα να κατακτήσουμε το δώρο της ζωής.

Και αν δεν είμαστε ερωτευμένοι, ποτέ δε ξέρουμε τι μας επιφυλλάσσει η επόμενη στροφή του δρόμου καθώς ο φτερωτός θεός καραδοκεί να μας χτυπήσει αναπάντεχα. Και αν έχουμε τη τύχη να ζούμε τον έρωτα, ας το χαρούμε και ας εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας όχι μόνο με δώρα και λόγια.

Ας λέμε το «σε αγαπώ» πιο συχνά με κάθε τρόπο, ας απελευθερώσουμε ο,τι κρύβεται στην καρδιά μας , ας αφεθούμε στη δίνη του έρωτα!

Χρόνια πολλά στον έρωτα, στη ζωή , στην αγάπη, χρόνια πολλά σε όλους μας !

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός -Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
1
Happy
0
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *