ΥΓΕΙΑ

Η Βιταμίνη D!

Τα τελευταία χρόνια, ο περισσότερος κόσμος έχει έλλειψη βιταμίνης D και δεν ξέρουμε αν αυτό είναι επικίνδυνο ή όχι για την υγεία μας. Μελέτες είχαν δείξει πως αυτοί που έχουν πολύ μειωμένη βιταμίνη, είναι εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι στο να κολλήσουν κορονοϊό.

Η Βιταμίνη D, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στο να κρατά τα επίπεδα σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και συμβάλλει στη καλή λειτουργεία της καρδιάς. 

Η βιταμίνη D δρα στον οργανισμό περιορίζοντας την ανάπτυξη και την διάσπαση των καρκινικών κυττάρων.

Η Βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Η διατροφή θεωρείται ότι καλύπτει σε ένα μικρό μόνο ποσοστό τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, ωστόσο τους χειμερινούς μήνες η σημασία της είναι πολύ μεγάλη. Τώρα το καλοκαίρι, μας βλέπει ο ήλιος αλλά τον χειμώνα χρειαζόμαστε κάτι πιο ενισχυμένο. Η Βιταμίνη D αυξάνει την  απορρόφηση του ασβεστίου και γενικότερα εμπλέκεται σε διάφορα στάδια του μεταβολισμού του.

Περίπου 6 στους 10 Έλληνες έχουν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο σώμα τους. Πρόκειται για  ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη, αφού ζούμε σε μια χώρα που η ηλιοφάνειά της θα μπορούσε να αποτελεί την καλύτερη πηγή πρόσληψής της! Άρα αν έχετε έλλειψη, μην αγχωθείτε!

Ωστόσο σε ορισμένες τροφές υπάρχει η συγκεκριμένη βιταμίνη και αυτές είναι: το ψάρι, αυγό, συκώτι, μανιτάρια, γάλα (άπαχο ή πλήρες), γάλα αμυγδάλου, γιαούρτι, χυμός πορτοκάλι, δημητριακά, βρώμη και τυρί! 

Αν υπάρχει ανεπάρκεια, η χρήση συμπληρώματος διατροφής της βιταμίνης D σε συνδυασμό με τη συστηματική πρόσληψη τροφών πλούσιων στη συγκεκριμένη βιταμίνη, είναι σημαντική. Σε κάθε περίπτωση,  καλό θα είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού και του διατροφολόγου.

Κάποιοι επιστήμονες συστήνουν να εκθέτεις το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη σου, χωρίς αντηλιακό, έξω στον ήλιο για πέντε με τριάντα λεπτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ

Η νέα ινσουλίνη!

Mια νέα έξυπνη γλυκοζο-ευαίσθητη ινσουλίνη προσδοκούμε να ενταχθεί σύντομα στη φαρέτρα των πασχόντων από διαβήτη. ...