Ψυχολογία

Διακοπές μόνες μας γίνεται; Ναι!

Και γιατί όχι; Και μάλιστα πού ξέρουμε; μπορεί να είναι οι καλύτερες διακοπές της ζωής μας!
Είτε από ανάγκη είτε απο επιλογή αυτές τις διακοπές μπορείτε να τις περάσετε χωρίς ρομαντικούς περιπάτους με το σύντροφό σας ή χωρίς ατέλειωτα ξενύχτια με τις κολλητές σας.

Όποιος και να είναι ο λόγος που αυτό θα συμβεί, εσείς αξίζετε και δικαιούστε τις λίγες μέρες των διακοπών σας να χαλαρώσετε ,να αφεθείτε στο χάδι του ήλιου, να απολαύσετε τη θάλασσα, να γεμίσετε την ψυχή σας με όμορφες εικόνες!

Ας καταρρίψουμε επιτέλους τα στεγανά πως μια γυναίκα δε μπορεί να πάει κάπου μόνη της, προσέχοντας βέβαια για την ασφάλειά της και να περάσει και καλά! Φυσικά και μπορεί! Είτε να πιει ένα καφέ, είτε να απολαύσει το ποτό της, είτε να περπατήσει στην ακροθαλασσιά, χωρίς αυτό να γίνεται λαβή για αρνητικά σχόλια ή αντικείμενο συζήτησης. Είναι επιλογή μας και κάθε επιλογή μας πρώτιστα τη στηρίζουμε εμείς με τη συμπεριφορά μας και τη στάση ζωής μας, κλείνοντας τα αυτιά μας και τα μάτια μας σε τυχόν αντιδράσεις του περίγυρού μας.

Οι μοναχικές διακοπές λοιπόν είναι μια ευκαιρία να ακολουθήσουμε το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς να πρέπει να συμβαδίζουμε με το πρόγραμμα όλης της παρέας. Έχουμε λίγες μόνο μέρες για να κάνουμε ό,τι μας αρέσει, όποτε μας αρέσει χωρίς να οφείλουμε να δώσουμε εξηγήσεις, χωρίς να αιτιολογούμε τη μεταβλητότητα της διάθεσής μας.

Ελεύθερα, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο να απολαύσουμε το βιβλίο μας, τις βουτιές μας στη θάλασσα, τη χαλάρωση στην ξαπλώστρα ,ένα καλό φαγητό, τη ξενάγηση στο μέρος που θελήσαμε να επισκεφτούμε. Υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνουμε για να γεμίσουμε το χρόνο μας!

Απλά, με παρέα τον εαυτό μας. Με κλειστό κινητό, χωρίς να δημοσιεύουμε την κάθε στιγμή μας και χωρίς να μας απασχολεί το πώς περνούν ή δείχνουν πως περνούν οι διαδικτυακοί μας φίλοι. Διακοπές από τα πάντα, από τα πρέπει από τη ρουτίνα, από τοξικές σχέσεις.

Να αρμενίσουμε ελεύθερα με ψυχή και σώμα εκεί που λαχταράμε, ανοίγοντας νέα παράθυρα στο κεφάλαιο της ζωής μας .

Μέσα απο τις μοναχικές διακοπές, ας αδράξουμε την ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας που πάντα τον παραμελούμε τοποθετώντας τον στην τελευταία θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων μας.

Είναι μια ευκαιρία για ανοιχτές συζητήσεις μαζι του, για όσα κρύβουμε στο χάος των σκέψεών μας , για όσα νιώθουμε και διστάζουμε να του ομολογήσουμε. Μόνο με τον εαυτό μας.

Σε μια κατάματη αντιμετώπιση της γυμνής αλήθειας μας, σε έναν εποικοδομητικό εσωτερικό μονόλογο. Ακόμα και οι ώρες της σιωπής, όταν τις επιλέγουμε συνειδητά, μας ηρεμούν και μας επαναπροσδιορίζουν.

Και κάπου εκεί…μεταξύ συζήτησης και σιωπής με το εγώ μας, κάνουμε ένα γενικό restart στη ζωή μας, στις σχέσεις μας, στη δουλειά μας, σε όσους πορεύτηκαν μαζί μας για λίγο ή μεγαλύτερο διάστημα…Θέτουμε νέους στόχους, προσηλωνόμαστε στους ήδη υπάρχοντες, κάνουμε delete σε ό,τι μας πλήγωσε και σε όσους ειναι τοξικοί στη ζωή μας.

Βάζουμε pause στη γκρίνια τη μιζέρια και στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Αναπνέουμε ελεύθερα, χαιρόμαστε τη ζωή, ατενίζουμε κατάματα και αισιόδοξα το αύριο. Και ποιος ξέρει; Αν το επιθυμούμε ,μπορούμε να κάνουμε νέες γνωριμίες που θα εξελιχθούν σε φιλίες που δε θα περιορίζονται μόνο σε ένα κοινωνικό προφίλ, μα θα έχουν συνέχεια και στην πραγματική ζωή.

Πάντα στις διακοπές έχουμε άπλετο χρόνο για σκέψεις και νέα όνειρα. Έχουμε το χρόνο να αναλογιστούμε αν μας παρασέρνει η ζωή στο πέρασμά της ή αν εμεις κρατάμε τα ηνία.

Είναι χρόνος δημιουργικός και καθόλου βαρετός ή άκαρπος. Μετά απο τις μοναχικές διακοπές μας θα γυρίσουμε όχι μόνο ξεκούραστες και ανανεωμένες, μα περισσότερο κατασταλαγμένες για τα θέλω μας, περισσότερο αποφασισμένες να αναλωθούμε μόνο στα ουσιώδη.

Ας φτιάξουμε τη βαλίτσα μας λοιπόν με χαμόγελα και θετική διάθεση χωρίς φόβους και δεύτερες σκέψεις και σίγουρα γυρίζοντας, οι προσδοκίες μας θα έχουν επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Να περάσουμε υπέροχα μέχρι την επόμενη φορά που θα αφήσουμε το κλεινόν άστυ είτε με το σύντροφό μας είτε με την παρέα μας, είτε πάλι μόνες μας!

Μαριάννα Μεταξά

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

What is your reaction?

Excited
2
Happy
0
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *